نزدیکبینی یا مایوپیا یکی از بیماریهای مهم چشم است که نیاز به تشخیص فوری دارد زیرا میتواند منجر به چندین بیماری چشمی مانندآب مروارید، آب سیاه و جداشدگی شبکیه شود. نزدیکبینی یک دید تار از راه دور است که گاهی به آن کوتهبینی هم میگویند. افراد نزدیکبین، میتوانند نزدیک را به وضوح ببینند اما کلمات و اشیای دور را خیر.
این بیماری در کودکان بسیار شایع است. این حالت زمانی به وجود میآید که نور به اشتباه در داخل چشم شکسته میشود و در نتیجه، تصویر به جای تمرکز بر روی شبکیه در جلوی شبکیه چشم متمرکز میشود و این به عنوان عیب انکساری شناخته میشود.
کودکان مبتلا به نزدیکبینی در 40 سال گذشته نزدیک به 2 برابر شده است. ابتلا به نزدیکبینی شرایط مساعدتری برای ابتلا به سایر بیماریهای چشم ایجاد میکند.
اثر پرتورهای نامرئی فرابنفش روی چشم کودکان
محققان درباره تأثیر اشعههای فرابنفش روی چشم میگویند: «چشم کودک در سنین پنج تا نه سالگی در حال رشد است. گاهی اوقات این رشد موجب افزایش فاصله بین عدسی و شبکیه و در نتیجه نزدیکبینی میشود. به نظر میرسد نور طبیعی فضای بیرون در حفظ شکل و فاصله مناسب چشم در طول دوره رشد کمک میکند.»
همچنین دانشمندان علاوه بر نور نامرئی، در حال مطالعه تأثیر نور مرئی بیرون در سلامت بینایی هستند. به گفته آنها حتی در یک روز ابری نور بیرون حداقل ۱۰ برابر درخشندهتر از نور داخل است. وقتی فردی در فضای بیرون است، سلولهای تخصصی ویژهای در شبکیه با کنترل گشادی مردمک، اجازه ورود نور بیشتری در هنگام کاهش نور را میدهند.
عوامل ایجاد نزدیک بینی در کودکان
عوامل مختلفی سبب بروز عارضه نزدیکبینی میشوند که در ادامه به بررسی این عوامل میپردازیم، پس همراه تیم تحریریه فرادید بمانید.
ژنتیک
ژنتیک مهمترین عامل ایجاد این بیماری است. معمولا این کودکان از والدین مبتلا به نزدیکبینی متولد میشوند. حتی این بیماری میتواند به تدریج از سنین جوانی ایجاد شود و در بزرگسالی تثبیت شود.
کار نزدیک
کارهایی که نیاز به دید نزدیک بسیار دارند مانند خواندن کتاب، استفاده زیاد از تلفن همراه هوشمند، لپ تاپ و کامپیوتر از این کارها هستند. در این حالت تمرکز زیادی روی مرکز چشم وجود دارد، در حالی که دید محیطی از بین میرود. انجام زیاد این کارها برای مدت طولانی میتواند منجر به نزدیکبینی شود.
عدم استفاده از عینک آفتابی
نتایج مطالعات محقیقین نشان میدهد که قرار گرفتن بیشتر در معرض نور طبیعی بدون محافظ (عینک آفتابی) میتواند منجر به انواع بیماریهای چشم از جمله نزدیکبینی شود. در هنگام فعالیتهای خارج از منزل کودکان خود را تشویق به استفاده از عینک آفتابی کنید.
رشد چشم
با رشد ناهمگون چشم کودکان در طی سالهای اولیه زندگی، نزدیکبینی میتواند ایجاد شود.
علائم نزدیک بینی در کودکان
علائم زیر میتواند نشان از وجود این بیماری در کودکانتان باشد، اگر این علائم را در کودکان خود مشاهده کردید، هر چه سریعتر به یک اپتومتریست مراجعه فرمایید.
• چشمک زدن مداوم
• نیاز به نشستن نزدیک به تلویزیون یا جلوی کلاس برای دید واضح
• عدم دید واضح اشیای دور
• پلک زدن بیش از حد
• مالش مکرر چشمها
• سردرد
• حالت تهوع هنگام مطالعه
• جمع کردن چشمها هنگام دید اشیای دور
برطرف کردن نزدیک بینی در کودکان
این بیماری میتواند به وسیله عینکهای طبی، دارو و یا ایجاد عادتهای خوب چشمی پیشگیری و یا برطرف شود. اگر در سابقه خانواده شما این بیماری یا دیگر بیماریهای چشمی وجود دارد میتوانید برای پیشگیری از این بیماری به مرکز بیناییسنجی فرادید و معاینه توسط اپتومتریست متخصص جناب آقای دکتر کاویان با بهترین و بهروزترین دستگاههای تخصصی مراجعه فرمایید. با تشخیص سریعتر، از پیشرفت این بیماری جلوگیری فرمایید.
تجویز عینک
رایجترین و بیزیانترین راه درمان و مدیریت این بیماری، درمان به وسیله عینک است. بسته به شدت نزدیکبینی، فرد انتخاب میکند که همیشه از عینک خود استفاده نماید و یا برای فعالیتهای خاصی مانند رانندگی از آن استفاده نماید.
خوشبختانه در سالهای اخیر روشهایی برای کاهش رشد نزدیکبینی معرفی شده است که یکی از کمعارضهترین این روشها استفاده از عدسیهایی است که از تکنولوژی پریفرال دفوکوس استفاده میکنند. این نوع عدسیها میتوانند تا 67% سرعت پیشرفت نزدیکبینی را کاهش دهند. در مقاله بعدی راجع به این تکنولوژی جدید بیشتر صحبت خواهیم کرد.
استفاده از لنز
برای افرادی که استفاده از عینک را نمیپسندند، استفاه از لنز پیشنهاد میشود. دید فرد با لنز بیشتر است اما استفاده از آن به مراقبت بیشتری نیار دارد.
لیزیک
رایجترین جراحی برای اصلاح نزدیکبینی لیزیک است. در این روش با استفاده از لیزر، یک فلپ از قسمت بالای قرنیه برش داده و بعد از تغییر شکل قرنیه، فلپ دوباره سر جای خود قرار میگیرد.
PRK
برای اصلاح نزدیکبینی خفیف و یا متوسط این روش جراحی پیشنهاد میشود. در این روش پزشک با استفاده از لیزر، سطح قرنیه را اصلاح کرده (صاف کرده) و به اشعهها اجازه میدهد تا بر روی شبکیه تمرکز کند، برخلاف لیزیک، فلپ برش نمیخورد. این روش بافت قرنیه را کمتر مختل میکند.
درمان دارویی
مطالعات اخیر نشان داده است که قطره چشمی آتروپین در غلظتهای پایین 01/0 درصد میتواند درصد کمی از پیشرفت نزدیکبینی جلوگیری کند. قطرههای چشمی معمولاً بهطور روزانه در طی ۲ سال استفاده میشوند. و اگر وضعیت تا آن زمان تثبیت شده باشد. میتوان دارو را برای یک سال با پیگیریهای منظم با چشمپزشک برای نظارت بر بازگشت مجدد قطع کرد.
جمعبندی
بیماری نزدیکبینی را نمیتوان معکوس کرد، روشهای درمان و اقدامات پیشگیرانه بر کاهش پیشرفت و بدتر شدن وضعیت بیماری متمرکز است. با معاینه به موقع و روشهای پیشگیرانه این بیماری میتوان از پیشرفت بیشتر این بیماری جلوگیری کرد.
برای انجام روند معاینه دقیق با بهترین دستگاههای موجود در شهر کاشان، میتوانید به مرکز بیناییسنجی فرادید واقع در خیابان بهشتی، روبروی داروخانه طبسی، ساختمان پزشکان محتشم مراجعه فرمایید. برای دریافت نوبت میتوانید با شماره تلفنهای 55806041 - 09135946700 تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
1. کمریسکترین راه درمان نزدیکبینی کدام روش درمانی است؟
استفاده از عینک کم خطرترین راه درمان این بیماری است.
2. در بین عملهای جراحی کدام روش به قرنیه آسیب کمتری میزند؟
روش جراحی PRK قرنیه را کمتر مورد تغییر قرار میدهد.
3. درمان دارویی مؤثری برای درمان نزدیکبینی وجود دارد؟
روش دارویی قطعی برای درمان این بیماری وجود ندارد.